Boliger til flygtninge
Midlertidig indkvartering
Der er ikke fastsat krav til standarden eller karakteren af et midlertidigt opholdssted. Indkvarteringen skal dog være lovlig. Det betyder, at bygge- og planlovgivningen skal være overholdt, og at stedet skal være godkendt til beboelse, herunder i forhold til sikkerhed, brandforskrifter, sanitære forhold, med videre.. Der kan for eksempel være tale om indkvarteringssteder, der oprettes særligt med henblik på at kunne fungere som midlertidigt opholdsted, for eksempel omdannelse af eksisterende bygninger, herunder tidligere plejehjem eller skoler, om privat indkvartering eller om indkvartering i kommunale ejendomme eller lejligheder og lignende.
Kommunen råder anno 2017 over 7 midlertidige indkvarteringsboliger, beliggende i forskellige dele af kommunen. De fleste indkvarteringsboliger har plads til mellem 4-7 personer, dog har det største indkvarteringssted, det tidligere plejehjem Lykkens Gave, en kapacitet på 32 værelser.
Midlertidig indkvartering kan vare fra få måneder til flere år for den enkelte flygtning. Der er ikke fastsat krav til, hvor længe en flygtning kan være midlertidigt indkvarteret. Det betyder, at flygtningen kan blive boende i midlertidig indkvartering, indtil kommunen kan anvise en permanent bolig, eller indtil vedkommende selv finder én bolig. Da tilstrømningen af flygtninge endvidere vil variere over tid, er det ikke muligt at sige noget om, hvor længe der er behov for at anvende de nuværende midlertidige indkvarteringssteder til flygtninge.
Kommunens flygtningemedarbejder fører regelmæssigt tilsyn med boligerne for at sikre, at de midlertidige indkvarteringssteder fungerer tilfredsstillende for alle beboerne.
Privat midlertidig indkvartering
Da Lyngby-Taarbæk Kommune forventer at skulle modtage 112 flygtninge i 2017, vurderes kapaciteten af de midlertidige indkvarteringer ikke at være tilstrækkelig. Kommunen har derfor brug for hjælp til at huse nogle af de kommende flygtninge. Kommunen håber, at der er private borgere i Lyngby-Taarbæk, som har mulighed for at udleje et værelse eller en lejlighed til en flygtning i en begrænset periode.
Hvordan foregår det?
Udlejningen foregår som en normal fremlejeaftale mellem udlejer og lejer (her kommunen). Lyngby-Taarbæk Kommune står til rådighed med praktisk råd og vejledning i lejeperioden. Kommunen bistår også gerne med tolkebistand, med indflytning og med lejekontrakterne, så det går så glat for både flygtninge og udlejere som overhovedet muligt. Det er mest hensigtsmæssigt, at boligerne er beliggende i Lyngby-Taarbæk Kommune, og det er et krav, at der skal være adgang til køkken og bad.
Herudover søger Lyngby-Taarbæk Kommune også private boliger der kan udlejes som almindelige lejeboliger. Udlejningen vil i dette tilfælde foregå direkte mellem udlejer og den enkelte flygtning, og aftalen vil blive indgået i henhold til Lejeloven.
Er man interesseret i at udleje til en flygtning, findes der her en praktisk huskeliste, som den første private udlejer til en flygtning i kommunen har udarbejdet. Her finder man gode råd og svar på nogle af de spørgsmål, som man måtte have i forhold til husning af en flygtning i eget hjem.
Huskeliste.
Permanent bolig
Ifølge integrationsloven har kommunen pligt til at anvise en nyankommen flygtning en permanent bolig så hurtigt som muligt. Kommunen kan udmønte sin forpligtelse til at anvise en permanent bolig ved enten at anvise bolig i den almene sektor eller i den private udlejningssektor, herunder ved selv at stå som udlejer af bolig.
Lyngby-Taarbæk Kommune har et godt og tæt samarbejde med de almene boligorganisationer, når det gælder den kommunale anvisningsret, og langt de fleste flygtninge får anvist en permanent bolig i en af kommunens almene boligselskaber. Anvisning af en permanent bolig sker altid efter en konkret vurdering af den enkelte flygtnings behov. Det betyder bl.a., at børnefamilier som oftest tilbydes en permanent bolig hurtigere end enlige flygtninge uden børn samt at flygtninge, der er selvforsørgende, prioriteres før flygtninge der modtager offentlig forsørgelse.
Kommunen har alene pligt til at anvise den første permanente bolig. Ændrer flygtningens boligbehov sig efterfølgende, er kommunen ifølge integrationsloven ikke forpligtet til at anvise en ny bolig. Får flygtningen senere behov for en større bolig, for eksempel som følge af familiesammenføring, har kommunen ikke efter reglerne i integrationsloven pligt til at anvise en ny bolig.
Kontakt
Vil du vide mere, kan du kontakte Center for Social Indsats på telefon +45 97 33 36, eller send en mail til: socialindsats@ltk.dk