Lyngby Taarbæk Kommune

Frivillighed, engagement, fællesskab og medborgerskab

- trives i Lyngby-Taarbæk. Det må være konklusionen på uge 39, hvor der for tredje år i træk blev holdt Frivillig Fredag … hele ugen

De unges frivillighed

Ugen havde fokus på de unges frivillighed – gider de overhovet det? Ja, det gør de. Fx havde en af kommunens 10. klasser frivillighed på skoleskemaet hele ugen, hvor de havde fokus på læring og egne projekter om frivillighed. Herudover hjalp de også i løbet af ugen med praktiske gøremål: De tog billeder, lavede mad, stillede boder op og servicerede de frivillige.

Og på Virum Gymnasium fortalte ”Vores Europa”, hvordan unge rundt om i Europa engagerer sig i alt fra mad til hjemløse til politiske bevægelser, der ønsker at skabe forandringer i vores samtid.

De skjulte netværk

Onsdag aften stod den på fyraftensmøde om "De skjulte netværk" i Frivilligcentret. Ca. 30 borgere havde fundet vej til Frivillighuset, hvor fokus var menneske til menneske-perspektivet.

Og de frivillige selvhjælpsgrupper kan noget helt særligt. Her er alle med i fællesskabet på lige fod, og ingen skjulte hensigter. Netop dette var en rød tråd da nogle af de frivillige fra Idrædtsforeningen Limone, Pårørendegruppen til misbrugere og Litteratur Lindrer fortalte om deres arbejde og fællesskaber. Og meget karakteristisk var flere af dem, startet i gruppen for at få hjælp og i forløbet blevet så stærke, at de nu selv er drivende kræfter. Livsbekræftende, at mennesker ikke er sig selv nok, men godt vil hinanden. Og glædeligt at området er i rivende vækst.

Festdag på Landbrugsmuseet

Den nationale dag for afholdelse af Frivillig Fredag blev en lokal succes. Mere end 20 foreninger udstillede og mere end 300 deltog og bidrog med masser af liv og glæde til det lokale fællesskab, som blomstrede på det gamle Landbrugsmuseum.

Folk blev inspirerede og engagerede ved de mange boder på Markedspladsen, oplæggene fra ”Ølkassen” på Tingstedet og over en hyggelig sludder i Krostuen. Det virkede godt, at folk fra alle hjørner og kroge af kommunen var samlet under et tag om at fejre og dyrke frivilligheden og medborgerskabet.

Dagen blev afsluttet med uddeling af årets sociale frivilligpris. Prisen gik til Lene Lemvigh-Müller, der gennem 10 år var formand for bestyrelsen i Frivilligcentret. Og så var der ellers dækket op i Kroen, hvor syriske medborgere og 10. klassen havde snittet, hakket, grillet og anrettet en overdådig buffet med retter fra det Syriske køkken – mums ………… en fantastisk  afslutning på ugen, der endnu engang har bekræftet det store frivillige engagement i Lyngby-Taarbæk.

 Facaden på det gamle Landbrugsmuseum, som den 30. september bruges til Frivillig Fredag.
Foto: Facaden på det gamle Landbrugsmuseum, som den 30. september blev brugt til Frivillig Fredag.

Kontakt

Center for Politik, Kultur og Strategi - Frivillighed

Afdelingen for Fritid, Idræt, Frivillighed og Kultur
Lyngby Torv 17
2800 Kgs. Lyngby
20 25 28 53

Galleri