Lyngby Taarbæk Kommune

Værdifuld arkitektur hædret

Mandag den 2.oktober 2017 modtog to bygninger Lyngby-Taarbæk Kommunes Arkitekturpris 2017. Prisen blev uddelt på Arkitekturens Dag, som blev markeret landet over. Desuden fik to kandidater hædrende omtale.

Det var to meget forskellige projekter, der modtog kommunens Arkitekturpris 2017: De nybyggede Kaperstalde i Dyrehaven og den renoverede industribygning på Nymøllevej 78, hvor virksomheden Aquaporin hører til.

Borgmester Sofia Osmani bød velkommen til arrangementet på LyngbyRådhus, hvorefter formanden for Bygningskultur Foreningen, Bente Kjøller, afslørede vinderen i kategorien renovering: Kaperstalden i Dyrehaven af Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS.

Kaperkørsel er et stykke kulturhistorie, der er uløseligt bundet sammen med Dyrehaven. Stalden er opført på Naturstyrelsens materielplads tæt på Dyrehavsbakken og samler for første gang havens mere end 20 heste, kuske og vogne på deres fælles arbejdsplads.

”Enkelheden i bygningernes geometri, materialer, farve og placering sammen med naturens organiske former og klare farver indrammer og forstærker begge dele. Her kan man tale om, at ”less is more”, hvor det enkle udtryk virker stærkere end det komplekse”, lyder begrundelsen fra dommerkomitéen, som består af medlemmer fra Bygningskultur Foreningen, Byplanudvalget, arkitekter fra kommunen samt en ekstern arkitekt.

Vinderen i kategorien renovering blev industribygningen, Aquaporin, Nymøllevej 78 af NORM Architects. Bygningen er fra 1960’erne og er blevet renoveret efter at have stået tom i en årrække. Den rå industribygning er blevet transformeret til en moderne virksomhed med skarpe kontraster mellem det rene og det rå, det gamle og det nye. ”I en tid, hvor man ofte river gamle bygninger ned for at bygge nyt, er der noget sympatisk, bæredygtigt og ikke mindst fremsynet i denne renovering”, lyder begrundelsen for præmieringen.

Endelig blev to boligbyggerier tildelt en særlig, hædrende omtale:  Sorgenfrivang II (DOMUS Arkitekter) og Kongestien 56 (Nanna Bering).

Højhusene Sorgenfrivang er fra 1950’erne og får en gennemgribende renovering med større altaner, forbedrede lys- og energiforhold mm. De bevaringsværdige træk ved bebyggelsen er blevet respekteret i renoveringen, der samtidig har taget højde for sociale, økonomiske og bæredygtige forhold.

Baggrunden for den hædrende omtale for tilbygningen på Kongestien 56 er arkitektens og ejernes respekt for områdets karakter. Husene på Kongestien blev opført i 1941 som 76 ens huse – i dag har flere fået ændret facade, tagbelægning og forhøjet taget. Nr. 56 hædres som et eksempel på, at en tilbygning til et ældre hus kan indpasses i miljøet ved både at bibeholde og genbruge de oprindelige materialer og samtidig respektere husets oprindelige stil. Eksemplet demonstrerer, at mindre, ældre huse kan bevares og gøres nutidige ved tilbygning frem for nedrivning.

De to vindere modtog hver en plakette, og alle fik et diplom, en Lyngby vase samt en buket blomster med sig hjem.

Vinderne:

 

  

  

Hædrende omtale:

 

Læs mere om Arkitekturprisen her.    

 

Kontakt

Center for Miljø & Plan - Plan og Erhverv

Lyngby Rådhus
Lyngby Torv 17
2800 Kgs. Lyngby