Lyngby Taarbæk Kommune

Lyngby-Taarbæk Kommune sætter fokus på radon

Vi opfordrer alle husejere til at få målt deres radonniveau

De seneste to vintre har 102 husstande i København målt deres bolig for den radioaktive gas radon, der kan give lungekræft. 51,1 procent af de målte boliger havde et højere niveau, end WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler. Derfor støtter Lyngby-Taarbæk Kommune op om oplysningskampagnen Radonfrithjem.dk og opfordrer boligejerne til at måle for radon.

Den almene forening Realdania står bag oplysningskampagnen Radonfrithjem.dk. Kampagnen, der løber over tre år, har til formål at øge kendskabet til radon og opfordre husejerne til at måle, hvor meget radon, de har. Kampagnen er særligt rettet mod husejere, da radon kun sjældent optræder i større mængder i lejligheder.

Konkret sender Lyngby-Taarbæk Kommune et e-Boks-brev til alle husejere i kommunen, hvor de opfordres til at få målt deres radonniveau. I 1998 ændredes loven, så alle ny opførte huse skulle radonsikres, men Realdanias undersøgelse viser indtil videre, at en tredjedel af alle målte huse opført efter 2000 har mere radon, end myndighederne anbefaler. Derfor opfordres alle husejere til at måle.

Radon kan hverken mærkes, ses eller lugtes. Samtidig tager det mange år, før eksponering for radon udvikler sig til lungekræft. Ikke desto mindre anslår Verdenssundhedsorganisationen WHO og Sundhedsstyrelsen, at 300 årlige tilfælde af lungekræft i Danmark kan relateres til radon.

Yderligere information

Har spørgsmål eller ønsker at læse mere om kampagnen og om radon, så henviser vi til www.radonfrithjem.dk, hvor der også findes relevante kontaktoplysninger.

Kontakt

www.radonfrithjem.dk