Gå til hovedindhold
MENU
MENU
Du er her:

Rotte eller mosegris?

Det kan være svært at se forskel på, om det er en rotte eller mosegris, der har været på spil i haven. 

Mosegrise er ikke ualmindelige i Lyngby-Taarbæk. De ses ofte i haver, hvor de lever af urter, rødder, frø og frugter. 

Mange forveksler mosegrise med rotter, og mosegrise kan da også blive op til 20 cm. fra snude til halerod. Mosegrisens snude er kort og rund, og ørerne ganske små og nærmest gemt i pelsen. I modsætning hertil er rottens snude mere spids, og ørerne tydelige. 

Mosegris og kat
Mosegrisen har en rund snude og små ører
Rotte spiser nedfaldsfrugt
Rotten har en mere spids snude og større ører end mosegrisen

Både rotter og mosegrise kan efterlade huller uden jordskud i bede eller græsplæne. En tommelfingerregel er, at mosegrisens huller er på størrelse med en bordtennisbold, mens rottens huller er på størrelse med en tennisbold. 

Hvis der er gravet hul ved en tagbrønd, et kloakdæksel eller i nærheden af en kloakledning, er der stor sandsynlighed for, at det er rotter, som har gravet sig ud af kloakken. 

Er du i tvivl, skal du anmelde til kommunen, så vores rottebekæmpere kan komme ud og vurdere om der er tale om rotter eller mosegrise. Kommunen tager sig af at bekæmpe rotter, men ikke mosegrise. 

Læs mere om mosegrise på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Billede af rottehuller ved træterrasse

På billedet ses rottehuller ved en træterrasse. Hvis terrassen ikke er sikret med net eller plade under jorden, risikerer man at der flytter rotter ind under den.

Billede af rottehul ved tagbrønd

Hvis hullet er i nærheden af kloak, tyder det på et rotteproblem.