Gå til hovedindhold
Du er her:

Snus og andre nikotinprodukter

Bruger du snus, vape, puff bars eller tobaksposer hver dag? Har du svært ved at undvære det? Så er du nok afhængig af nikotin.

Nikotin skader hjernen og øger risikoen for angst og depression

Nikotin er et giftstof, som kroppen optager via lunger, slimhinder og huden. Herfra føres det hurtigt med blodet til hjernen og ud til hele kroppen. Tidligere brugte man nikotin som sprøjtegift i landbruget.

Nikotin er særligt farligt for børn og unge, fordi nikotin kan skade den unge hjerne. Hjernen er først færdigudviklet, når man er 25-30 år gammel. Indtil da er hjernen meget følsom over for påvirkninger udefra, fx fra rusmidler.

Forskning peger på, at brugen af nikotin i ungdommen kan give permanente skader på hjernen, nedsætte koncentrationsevnen og øge risikoen for psykisk sygdom, som fx angst og depression.

Nikotin er desuden stærkt afhængighedsskabende, og det er svært at stoppe et forbrug, når man først er startet.

Læs mere på https://www.sst.dk/da/nikotin/viden-om-risici og https://myteromsnus.dk/ 

Slip fri af afhængigheden

Nikotin er et ekstremt afhængighedsskabende stof, og afhængigheden kan føles som en lille djævel på skulderen, der gør det vanskeligt for dig at slippe fri af gamle adfærdsmønstre og se realistisk på konsekvenserne af din egen adfærd.

Firat, gymnasieelev på 18 år

”Da det gik op for mig, at afhængigheden bestemte over mig, at jeg ikke selv bestemte så tænkte jeg, at det skulle være løgn"

XHALE – bliv fri for røg og snus

XHALE er en digital app, der er udviklet til unge af Kræftens Bekæmpelse. Når du har oprettet en profil, modtager du støtte hver dag, fra du beslutter dig for at stoppe og til den dag, du er ude af din afhængighed. I app’en finder du fif, øvelser og videoer med andre unge, som er stoppet og eksperter, der hjælper dig godt på vej.  

Start dit stop for røg og snus her: https://xhale.dk/ 

Xhale: Rygestop
Snus, myte om snut
Myte: "Jeg slapper bedre af, når jeg tager snus"