Gå til hovedindhold
Du er her:

6-18-årige

Vi indkalder til undersøgelse via Digital Post i gennemsnit hver 18. måned. Derudover kan vi indkalde til forebyggelse eller behandlinger efter behov.

Tandpleje - Undervisning i tandbørstning
Tandpleje - Undervisning i tandbørstning

For at opnå et godt samarbejde om dit barns tandsundhed opfordrer vi dig til – i hvert fald indtil dit barn fylder 15 år og selv kan give samtykke – at deltage i besøg i tandplejen.

 • Tandbørstning

  De blivende tænder begynder at bryde frem i 6-årsalderen og effektiv tandbørstning er en forudsætning for at undgå huller I tænderne. Tænderne skal børstes to gange dagligt. Brug en blød tandbørste og en flourtandpasta med min. 1450 ppmF. Hjælp dit barn med tandbørstning helt frem til 10-12-årsalderen. 

 • Huller i tænderne

  Er der hul i en tand, tilbyder vi behandling. Nogle huller skal renses og fyldes, andre huller kan forsegles eller flourbehandles, og mindre huller kan holdes nede med tandbørstning. Vi behandler efter de nyeste principper. Vi taler med dig om muligheder for behandling, afhængig af dit barns modenhed og jeres ønsker og behov. Vi anvender kun godkendte materialer.

 • Rokketænder

  De første tænder, der bliver løse er de midterste fortænder i undermunden. Det sker i 5-7 års alderen. Når rokketænderne falder ud, har de kun meget lidt rod tilbage. Herefter bryder den nye blivende tand frem.

  Rokketænder kan godt være ømme når de er meget løse. Når tanden falder ud, forsvinder ømheden. Det er vigtigt at rokke med de løse tænder, så de falder ud, inden den nye tand bryder frem. Den skal nemlig sidde der, hvor mælketanden har siddet.

 • Mad og drikke

  Giv dit barn sunde og varierede måltider. Giv vand og mælk ved tørst, og gem sodavand, juice og saft til festlige lejligheder. Sodavand, saft og juice indeholder sukker og syre, der både kan give huller i tænderne og syreskader på tænderne.

 • Gratis tandbehandling for unge

  Det endelige lovgrundlag er endnu ikke vedtaget, men den nye ordning omkring gratis tandbehandling til unge bliver implementeret frem mod 2025:

  • I løbet af 2022 (fra 1.7.2022) får 18-årige tilbudt gratis tandpleje
   De borgere, der fylder 18 år i 2022
    
  • I 2023 får de 18-19-årige tilbudt gratis tandpleje
   De borgere, der fylder 18 og 19 år i 2023
    
  • I 2024 får de 18-20-årige tilbudt gratis tandpleje
   De borgere, der fylder 18, 19 og 20 år i 2024
    
  • I 2025 får de 18-21-årige tilbudt gratis tandpleje
   De borgere, der fylder 18, 19, 20 og 21 år i 2025

  Ordningen gælder både i Børne- og Ungdomstandplejen og hos de privatpraktiserende tandlæger.

  Vi indkalder automatisk de borgere, som er omfattet af lovændringen