Gå til hovedindhold
MENU
MENU
Du er her:

Tandskader og nødbehandling

Hvis dit barn har slået tænderne eller har smerter fra tænderne, så kontakt os.

 • Skade på blivende tænder

  Er den blivende tand slået helt ud af munden, skal du straks søge tandpleje. Find tanden, rør helst kun kronen af tanden (den hvide del af tanden) og læg den i et glas eller lignende. Spyt på den, så den ikke udtørrer mens den transporteres.
  Tanden kan også dækkes med mælk, men brug ikke vand. Du kan også opbevare tanden i munden, i folden mellem tænderne og læben.

  Er der slået et stykke af en blivende tand, så find tandstykket og opbevar det i et glas med spyt eller mælk. Tandstykket må ikke opbevares i vand.
  Er det et større stykke af tanden, der er slået af, så søg straks tandpleje. Hvis du ikke kan finde tandstykket, kan tandplejen bygge din tand op i plast.

  Efter tandskaden er det vigtigt at holde munden ren, så helingen fremmes. Børst derfor de områder i munden du kan.
  Der hvor tandbørstning ikke er mulig, kan du rense med vand eller en 0,05% klorhexidin opløsning på lidt vat, to gange om dagen.
  Skån tanden eller tænderne en uges tid. Det gør du bedst ved at skære mad, gnavegrønt og frugt i mindre bidder, så du ikke bider af med de tænder, der vil være ømme efter tandskaden.

 • Skade på mælketænder

  Mælketænder kan ikke sættes tilbage i munden, hvis de er slået ud. En mindre skade på en mælketand repareres ofte ikke.

  Hold munden godt ren, det fremmer helingen efter tandskaden. Børst derfor de områder i munden du kan. Der hvor tandbørstning ikke er mulig, kan du rense med vand eller en 0,05% klorhexidinopløsning på lidt vat, to gange om dagen.
  Skån tanden eller tænderne en uges tid. Det gør du bedst ved at skære mad, gnavegrønt og frugt i mindre stykker, så der ikke bides af med de tænder, der vil være ømme efter tandskaden.

  En mælketand kan efter en tandskade blive blålig.
  Den blå farve er at sammenligne med et blåt mærke, og er i sig selv ikke farlig. Opstår der smerter eller en hævelse i tandkødet ved tanden, kan det være tegn på betændelse ved tanden, og du anbefales at kontakte den tandklinikken.

 • Hvad med forsikring

  Vi behandler alle tandskader gratis indtil dit barn fylder 18 år. Større behandlinger efter tandskader, som fx indsættelse af implantater, kan først gennemføres når dit barn er udvokset i 20-årsalderen. Du skal selv anmelde tandskader til din forsikring.

 • Nødbehandling - Tandbøjlen
 • Hvis tandplejen er lukket og der er akut brug for tandpleje?

  Uden for vores åbningstid henvises til privatpraktiserende tandlæge eller Tandlægevagten.
  Der er kun åben i tandlægevagten efter forudgående aftale. Husk at medbringe det gule sundhedskort.
   
  Du kan også kontakte akuttelefonen 1813
   
  Lyngby-Taarbæk kommune betaler for nødbehandling ved tandlægevagten, men betaler ikke for behandling hos privatpraktiserende tandlæger på tidspunkter, hvor tandplejen er åben.

  Regning for nødbehandling skal sendes elektronisk af den behandlende tandlæge til Den Kommunale Tandpleje i Lyngby-Taarbæk kommune på EAN-nummer: 5798008549748. I skal ikke selv betale tandlægen.
   
  Der betales ikke for akut tandpleje i lande uden for EU.