Gå til hovedindhold
Du er her:
Nyhed

Vandet undersøges i Lyngby-Taarbæk Kommune

Lyngby-Taarbæk Kommune har ikke grund til at tro, at grundvandet i kommunen er forurenet, og borgerne i Lyngby-Taarbæk Kommune kan derfor anvende vandet som sædvanligt.

Regionen har fundet et nyt forurenende stof i grundvandet på de forurenede grunde, de undersøger. Stoffet er et såkaldt nedbrydningsprodukt fra et svampemiddel.

Regionen har også fundet stoffet i drikkevandet på Ledøje Vandværk i Egedal Kommune. Derfor anmoder Miljøstyrelsen alle kommuner om at få undersøgt drikkevandet for stoffet. Drikkevandet analyseres løbende for pesticider og andre skadelige stoffer i Lyngby-Taarbæk Kommune. Lyngby-Taarbæk Forsyning har nu iværksat en analyse af drikkevandet for nedbrydningsproduktet. Det kan dog godt tage et par måneder før resultatet af undersøgelsen foreligger. Lyngby-Taarbæk Kommune har ikke grund til at tro, at stoffet vil blive fundet i kommunen, og borgerne i Lyngby-Taarbæk Kommunen kan derfor anvende vandet som sædvanligt.

Miljøstyrelsen har meddelt alle kommuner, at regionen har fundet et nyt nedbrydningsprodukt fra et pesticid i grundvandet. Stoffet hedder chlorothalonil-amidsulfonsyre. Stoffet er fundet i ca. en tredjedel af de vandprøver, regionen har analyseret i forbindelse med deres undersøgelse på forurenede lokaliteter. Stoffet er også fundet i drikkevandet på et enkelt vandværk, Ledøje Vandværk i Egedal Kommune.

Stoffet er et nedbrydningsprodukt fra et pesticid, der er anvendt i perioden 1982-2000 ved dyrkning af hvede, kartofler, ærter, løg, porre, solbær, ribs og jordbær samt agurker og prydplanter.

Miljøstyrelsen vil indføre et krav om, at drikkevandet i landet undersøges for stoffet og opfordrer kommunerne til at sørge for at vandet analyseres allerede nu.

Der er ikke tidligere undersøgt for stoffet i drikkevandet i kommunen. Lyngby-Taarbæk Forsyning, som leverer drikkevand til borgerne i kommunen, undersøger løbende vandet, så borgerne trygt kan drikke det.

Forsyningen har nu igangsat analyser for chlorothalonil-amidsulfonsyre i drikkevandet. Det kan dog ifølge Miljø- og Fødevareministeren tage et par måneder, før der foreligger et resultat af de analyser, da både prøvetagning og analyser vil tage tid.

Kommunen importerer to tredjedele af drikkevandet fra Sjælsø Vandværk, som drives af Novafos. Novafos har meddelt kommunen, at de allerede har analyseret for chlorothalonil-amidsulfonsyre og ikke fundet det.

Lyngby-Taarbæk Kommune har ikke grund til at tro, at grundvandet i kommunen er forurenet med stoffet, og borgerne kan derfor drikke og bruge vandet, som de plejer.