Integrationsrådet
Integrationsrådet har til formål at medvirke til, at kommunalbestyrelsens integrationsindsats er effektiv og sammenhængende samt egnet til at fremme etnisk ligestilling
Få information om fx isolationshold i kommunen, vaccine og kørsel, teststeder med mere.
Integrationsrådet har til formål at medvirke til, at kommunalbestyrelsens integrationsindsats er effektiv og sammenhængende samt egnet til at fremme etnisk ligestilling
Integrationsrådet kan af egen drift eller efter anmodning afgive vejledende udtalelser om den almindelige integrationsindsats i kommunen og om de introduktionsprogrammer, der tilbydes af kommunalbestyrelsen.
Integrationsrådet kan ikke behandle enkeltsager. Enkeltsager kan danne grundlag for rådets behandling af principielle spørgsmål.
Det er frivilligt for kommunalbestyrelsen, om der skal nedsættes et Integrationsråd. I Lyngby-Taarbæk Kommune er medlemmerne valgt for en 4-årig periode, der følger kommunalbestyrelsens valgperiode.
Integrationsrådet består af 23 medlemmer som repræsenterer foreninger og brugerorganisationer i Lyngby-Taarbæk Kommune. Heriblandt er der 8 medlemmer som repræsenterer Lyngby-Taarbæk Kommunes flygtninge og indvandrere.
Medlemmer af Integrationsrådet I Lyngby-Taarbæk Kommune 2018-2021:
Kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune har i december 2015 godkendt ”Visioner og målsætninger for integrationsindsatsen for flygtninge og indvandrere i Lyngby-Taarbæk Kommune”, som gælder indsatsen i både administrationen, Integrationsrådet og de politiske udvalg.
Målgruppen for Lyngby-Taarbæk Kommunes visioner og målsætninger for integrationsområdet, er primært flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. Andre nyankomne borgere, herunder udlændinge fra vestlige og ikke-vestlige lande som eksempelvis indvandrere, andre familiesammenførte, udenlandske studerende, expats m.fl. er omfattet af de mere overordnede visioner og målsætninger.
”At adgang til og deltagelse på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet, skal være det væsentligste element i alle flygtninges integrationsforløb, for derved at sikre vellykket integration bredt set. At alle nyankomne borgere i Lyngby-Taarbæk Kommune deltager som aktive medborgere på lige fod med andre borgere i det politiske, økonomiske, arbejdsmæssige. sociale og kulturelle liv med respekt for det danske samfunds grundlæggende værdier og normer.”
Integration betragtes som et fælles ansvar, og indsatsen bør derfor udøves i et koordineret og helhedsorienteret samarbejde på tværs af den offentlige og private sektor samt civilsamfundet.
Disse tre sektorer skal bidrage til opnåelse af følgende målsætninger:
Integrationsrådet i Lyngby-Taarbæk Kommune har en årlig pulje på 59.800 kr. (niveau 2015) til integrationsfremmende initiativer.
Formålet med Integrationsrådet er at bidrage til at sikre, at beslutninger og tiltag, der gennemføres i kommunen, tager tilstrækkelig højde for - og afhjælper - de særlige udfordringer som borgere med anden etnisk baggrund end dansk konfronteres med i hverdagen. Rådet fungerer som igangsætter og støtte af tiltag, der fremmer integration samt forbedrer hverdagen og livsgrundlaget for målgruppen. Herunder har rådet fokus på at integration går begge veje, for at kunne lykkes.
Således skal uddelingen af Integrationsrådets midler støtte initiativer, der i praksis kan være med til at underbygge Lyngby-Taarbæk Kommunes visioner for integrationen i kommunen:
”At alle etniske minoriteter i Lyngby-Taarbæk Kommune deltager som aktive medborgere på lige fod med andre borgere i det politiske, økonomiske, arbejdsmæssige. sociale og kulturelle liv med respekt for det danske samfunds grundlæggende værdier og normer.”
Samt visionen for Lyngby-Taarbæk Kommunes Integrationsråd:
”At integrationsrådet i Lyngby-Taarbæk Kommune fremmer samarbejdet mellem den kommunale og den frivillige integrationsindsats med henblik på at skabe en helhedsorienteret integration af alle borgere med anden etnisk baggrund."
’Integration’ forstås som en proces, hvor en borger gennem deltagelse og interaktion i det samfund, som borgeren bor i, får muligheder for at skabe og leve et godt liv og have et aktivt medborgerskab. Rådet definerer målgruppen bredt som integration af alle etniske minoriteter, herunder udlændinge fra både andre vestlige og ikke-vestlige lande, to-sprogede, udenlandske studerende, Expats, mv.
Projekter, der ønsker at få del i Integrationsrådets midler, skal leve op til målgruppen og formålet. Alle kan søge om støtte, men privatpersoner, foreninger og private virksomheder vil blive foretrukket frem for offentlige institutioner (og herunder kommunen selv). Begrundelsen for denne prioritering er, at det er Integrationsrådets ønske at fremme initiativer fra det civile samfund. Integrationsrådet lægger vægt på at være fællesskabsorienteret. Derfor støtter rådet ikke projekter, der kun tilgodeser enkeltpersoner.
Ansøgning om midler og behandling af ansøgningerne Det er Integrationsrådet, der behandler ansøgninger om midler til projekter. Der kan løbende ansøges om midler ved indsendelse af en ansøgning, der som minimum indeholder følgende:
Det er et krav, at modtageren af midler giver Integrationsrådet en skriftlig eller mundtlig tilbagemelding på projektet umiddelbart efter dets afvikling. Det er ligeledes et krav, at udgifter godtgøres i form af kvitteringer eller anden form for dokumentation. Bemærk, at Integrationsrådet kun holder 4 møder om året, og at det således er vigtigt at ansøge om bevilling i god tid.
Ansøgninger behandles på førstkommende møde i Integrationsrådet.
Ansøgere får direkte besked umiddelbart efter mødet.
Ansøgningsskemaet skal sendes til Integrationsrådets sekretariat, se venligst kontaktoplysninger på denne side.
Integrationsrådet har taget initiativ til en Integrationspris, der uddeles årligt i forbindelse med afvikling af Kulturfestivalen.
Lyngby-Taarbæk’s Integrationspris er indstiftet af Integrationsrådet i Lyngby-Taarbæk. Den tildeles for at udtrykke offentlig anerkendelse overfor enkeltpersoner, arbejdspladser eller foreninger, der har igangsat og etableret særlige initiativer og indsatser med det formål at fremme integration og mangfoldighed, og som derigennem kan være rollemodel for andre.
Integrationsprisen i Lyngby-Taarbæk Kommune uddeles én gang om året i forbindelse med den årlige Kulturfestival.
Prisen består af 5.000,- kr. Med prisen følger et diplom med beskrivelse og begrundelse for tildelingen.
Foreninger, virksomheder, organisationer eller enkeltpersoner kan komme i betragtning til Integrationsprisen, hvis de har gjort en særlig indsats på integrationsområdet i LyngbyTaarbæk Kommune. Den kan også deles mellem flere personer.
Integrationsprisen i Lyngby-Taarbæk kan almindeligvis ikke tildeles samme modtager mere end én gang.
Integrationsprisen i Lyngby-Taarbæk uddeles for at udtrykke offentlig anerkendelse af modtagerens enestående, nytænkende og værdifulde indsats, som har medvirket til at forbedre integrationen i Lyngby-Taarbæk. Endvidere lægges der vægt på, at modtageren af prisen bidrager til at opfylde nogle af nedenstående kriterier:
At modtageren har været med til:
Integrationsrådet indkalder gennem pressen kandidater til Integrationsprisen i Lyngby-Taarbæk kommune
Alle borgere kan indstille en kandidat. Kandidater kan indstilles via et skema på kommunens hjemmeside: http://www.ltk.dk/integrationsraadet
Indstillingen til prisen skal være ledsaget af fyldestgørende oplysninger om den/de indstillede kandidater samt en klar motivering for indstillingen.
Integrationsrådet modtager alle indkomne forslag og udpeger den endelige vinder af Integrationsprisen.
Integrationsprisen skal evalueres ved udgangen af indeværende valgperiode.
Borgere, foreninger, virksomheder eller andre kan indstille kandidater til prisen, ved at benytte indstillingsskemaet.
Skemaet skal sendes til Integrationsrådet sekretariat, se venligst kontaktoplysninger på denne side.
Projekt “Lykkens Gave”
Politiken har hen over efteråret 2016 arbejdet på projekt “Lykkens Gave”. Altamar TV har frigivet filmen.
"Lykkens Gave" er sendt til festivals og bruges som pilotprojekt på andre projekter.
"Lykkens Gave" er blevet udvalgt af Social Impact Media Awards i USA til at deltage i deres "Social Impact Media Classroom Program", som stiller filmene til rådighed for undervisere og lærere over hele verden.