Gå til hovedindhold
Du er her:

Udvikling af landbrugsmuseet på Kongevejen

Følg planlægningen af et museum for klassiske biler (Classic Car House) i det gamle Landbrugsmuseum og en café i den gamle hovedbygning Virumgård

det tidligere landbrugsmuseum i Sorgenfri
Det tidligere landbrugsmuseum i Sorgenfri

I januar 2021 vedtog kommunalbestyrelsen en lokalplan, der giver mulighed for at etablere et nyt museum for klassiske biler i det gamle landbrugsmuseum på Kongevejen og en café i den gamle hovedbygning Virumgård.

Virumgård skal også rumme en museumsbutik, restaurant, møde- og selskabslokaler, og der skal være mulighed for udendørs publikumsarrangementer.

Desuden opføres kontorer, lager og handel med biler samt værksteder på området.

I forbindelse med projektet på Kongevejen 79 er blevet etableret et firbenet signalreguleret kryds ved Kongevejen/Bjørn Wiinblads Vej lige nord for projektområdet. 

På oversigtskortet herunder kan du se planerne for den fremtidige anvendelse af området.

Planer for den fremtidige anvendelse af det gamle landbrugsmuseum
Planer for den fremtidige anvendelse

Lokalplan og kommuneplantillæg for området

Klik her for at læse lokalplan 302. Her kan du også læse mere om udbygningsaftalen. Lokalplan 302 omfatter ejendommen Kongevejen 79-85A med et samlet areal på ca. 25.000 m².

Klik her for at læse kommuneplantillæg 11/2017. Kommuneplantillæg 11/2017 omfatter den sydlige del af Virumgård-området.

  • Præsentation af Classic Car House
  • Tidsplan for udviklingen af området

    Byggearbejdet, som skal realisere Classic Car House, er påbegyndt.

    Projektet forventes at stå færdigt i 1. halvdel af 2023.

  • Aktuelle vejarbejder

    Lyngby-Taarbæk Kommune har i sensommeren 2021 anlagt en ny vejadgang til det tidligere gamle landbrugsmuseum og Frilandsmuseets parkeringsplads.

    Har du spørgsmål til vejarbejdet, er du velkommen til at kontakte os på vejarbejde@ltk.dk eller på tlf. 45 97 36 80.

  • Områdets historie

    Virumgård er opstået efter Virums udskiftning i 1771 og ligger i den østlige ende af landsbyens landskabeligt set plane dyrkningsflade.

    I området omkring Virumgård blev etableret landbrugsskole i 1867, landbrugsmuseum i 1889, højskole i 1890 og frilandsmuseum i 1901. 

    Fra 1890 til 2010 har staten forsket i planteavl på forskellige forsøgs­marker og laboratorier på Virumgårds jorder vest for Konge­vejen.

    I 1916 blev der opført en ny bygning til landbrugs­museum efter tegninger af arkitekt Daniel Rasmussen. Landbrugsmuseet blev i 1969 flyttet til Gammel Estrup.

    På tværs af Kongevejen har der således i den første halvdel af det tyvende århundrede været et tydeligt kulturmiljø, der vidner om landbrugets fortid på Frilandsmuseet og Landbrugsmuseet og landbrugets fremtid omkring Virumgård. De tilbageværende spor af dette kulturmiljø er Virumgårds bygninger, landbrugsmuseets bygning og hele Frilandsmuseet.

  • Politiske beslutninger og protokoller

    Læs kommunalbestyrelsens behandling af sagen her - under pkt. 16.

Baggrund

Lyngby-Taarbæk Kommune købte i 2015 Kongevejen 79 og 83-85 A med henblik på at etablere en materialeplads, som imidlertid aldrig blev etableret.

I stedet besluttede kommunalbestyrelsen den 21. november 2019, at den sydlige del af området skal anvendes til publikumsorienterede formål med dertil knyttede arbejdende værksteder, mødefaciliteter, café/restaurant, administration m.m. samt et eventuelt seniorbofællesskab.

Den 19. december 2019 besluttede kommunalbestyrelsen at udbyde den sydlige del af Virumgård-området til salg, et område på ca. 25.000 m².

Kommunalbestyrelsen vedtog den 5. marts 2020 at sige ja til et købstilbud fra Interdan Holding.