Børnefaglig undersøgelse
På baggrund af en børnefaglig undersøgelse vurderer Lyngby-Taarbæk Kommune om barnet eller den unge har behov for støtte.
På baggrund af en børnefaglig undersøgelse vurderer Lyngby-Taarbæk Kommune om barnet eller den unge har behov for støtte.
For at kunne yde støtte til børn med særlige behov, udarbejder Lyngby-Taarbæk Kommune en børnefaglig undersøgelse. Kommunen iværksætter først en børnefaglig undersøgelse, hvis der vurderes, at et barn eller en ung trænger til særlig støtte.
Lyngby-Taarbæk Kommune anvender metoder som Signs of Safety og ICS i forbindelse sagsbehandlingen.
Lyngby-Taarbæk Kommune skal være et godt sted at vokse op. Kommunens dagtilbud, skoler, klubber mv. skal være trygge og sikre steder, der bidrager til, at børnene får en tryg opvækst.
Formålet med undersøgelsen er, at vurdere om barnets eller den unges problemer er så omfattende, at de ikke kan løses alene ved en indsats af eksempelvis pædagoger i daginstitutioner, lærer på skolen eller andet.
Undersøgelsen må ikke være mere omfattende end nødvendigt og skal gennemføres så skånsomt som forholdene tillader.
I undersøgelsen lægges der vægt på følgende seks forhold:
Udvikling og adfærd - Barnets udvikling og adfærd, der fokuseres på barnets ressourcer og problemer.
Familieforhold - Fokus på forældrenes omsorgskompetence, ressourcer og udfordringer, familie, relationer og netværk sociale og økonomiske forhold.
Skoleforhold - Barnets trivsel og faglige standpunkt.
Sundhedsforhold - Barnets helbred.
Fritidsforhold og venskaber - Barnets fritids- og sociale liv, herunder venskaber og aktiviteter.
Andre relevante forhold - Afhængig af den konkrete sag, der kan være yderligere forhold, der skal undersøges.
En børnefaglig undersøgelse skal være afsluttes senest fire måneder efter der er truffet afgørelse om at igangsætte undersøgelsen.
Vurderer Lyngby-Taarbæk kommune, at barnet eller den unge har behov for støtte, vil kommunen på baggrund af undersøgelsen yde den form for støtte, der bedst understøtter de problemer, der er afdækket. Støtten vil dog altid gives i forlængelse af de ressourcer barnet, den unge, familien eller netværket har.
Vurderer kommunen, på baggrund af undersøgelsen, at barnet eller den unge ikke har særlige behov for støtte bliver sagen lukket.
Signs of Safety er løsningsfokuseret og giver et systematisk overblik over de professionelles bekymringer for barnet, og over de positive ressourcer, der findes hos barnet, hos forældrene og i familiens netværk.
I bund og grund er tanken, at det udsatte barn eller den udsatte unge i videst muligt omfang skal blive i sit miljø hjemme i familien, i daginstitutionen eller i skolen, så længe der kan skabes sikkerhed for barnets/den unges trivsel og udvikling.
Derfor er Signs of Safety et redskab, som professionelle kan bruge til at foretage en kvalificeret og balanceret vurdering i svære børne-/ungesager. Samtidig giver Signs of Safety alle omkring barnet et fælles sprog – både de forskellige fagfolk, forældrene og den unge selv.
Signs of Safety er også et effektivt redskab til at sætte mål og skabe fælles billeder af, hvornår indsatsen er lykkedes, og hvornår en sag kan lukkes.
Integrated Children’s System (ICS) er en sagsbehandlings- og udredningsmetode, der kan anvendes i sagsbehandlingen af børn og unge med særlige behov. ICS hjælper sagsbehandleren med at komme rundt om de faktorer, som påvirker og har betydning for barnet eller den unges situation.
ICS er et godt redskab til at:
Lyngby-Taarbæk Kommune skal være et godt sted at vokse op, og kommunens dagtilbud, skoler, klubber mv. skal være trygge og sikre steder, der bidrager til, at børnene får en tryg opvækst. Derfor er der udarbejdet to pjecer, som skal medvirke til at gøre alle fagpersoner på børne- og ungeområdet opmærksomme på tegn og signaler på mistrivsel, der kan betyde, at barnet har været udsat for vold eller seksuelle overgreb.
Pjecen "Forebyggelse og tidlig opsporing" (Ikke webtilgængelig) handler om, hvordan den enkelte fagperson og den enkelte institution kan medvirke til at forebygge og sikre tidlig opsporing i sager om vold og seksuelle overgreb mod børn.
Pjecen "Handleguides til fagpersoner" (Ikke webtilgængelig) giver konkrete anvisninger til, hvordan man som fagperson skal reagere, hvis man får viden eller mistanke om, at et barn har været udsat for vold eller seksuelle overgreb.
Pjecerne omfatter hele Lyngby-Taarbæk Kommune, herunder skoler, dagtilbud, klubber, fritids- og idrætsområdet, plejefamilier og andre steder, hvor medarbejdere beskæftiger sig med børn og unge."