Gå til hovedindhold

Ernæring, smørbrød og konsistenser

Vi har et ønske om, at alle borgere i Lyngby-Taarbæk Kommune skal have pænt anrettet og velsmagende smørrebrød. Et måltid er mere end de kalorier, man indtager. Et måltid er også det, man kan se og dufte, og hvordan maden serveres. 

Indhold

    Billede af club-sandwich-mad

    På denne side kan du se vores smørrebrødskatalog, E-learningsprogram og opskrifter, som er suppleret med videoer i samarbejde med blandt andet James Price.

    Opskrifter på smørrebrød og videoer med James Price

    Opskrift på roastbeef med bearnaise mayo og sprøde løg til en person
    • 3-4 skiver roastbeef

    • 1 stor spsk mayonnaise

    • 2 dråber bearnaise essens

    • 1 lille spsk finthakket estragon

    • Salt og peber

    • Rugbrød og smør

    Pynt
    • Brøndkarse og ristede løg

    Sådan gør du

    Kom mayonnaisen i en lille skål. Smag til med bearnaise essens, estragon samt salt og peber. Bearnaise mayo’en må gerne have en frisk syre. På et stykke smurt rugbrød lægges rigeligt med brøndkarse. Herpå skiver af roastbeef. En generøs bræmme bearnaise mayo lægges på og der drysses med ristede løg

    James Price laver roastbeef

    Opskrift på Club-sandwich-mad til en person
    • 3-4 skiver kalkunbryst

    • 2 stykker stegt bacon

    • 4-5 tynde skiver agurk

    • 2-3 tynde skiver moden tomat

    • Sprøde salatblade

    • Rugbrød og smør

    • Dressing

    • 1 stor spsk mayonnaise

    • 2 tsk ketchup

    • Et drys paprika

    • 2 stænk engelsk sauce

    • 2 stænk tabasco

    • Salt, peber og en anelse sukker

    Pynt
    • Fintklippet purløg
    Sådan gør du

    Bland alle ingredienser til dressing i en lille skål. Smør en skive rugbrød og belæg det med salatblade. Læg derpå agurkeskiver, så skiver af kalkunbryst, derpå et par skefulde dressing, så tomatskiver og endelig baconskiver. Drys med purløg.

    Dette stykke kan også serveres på ristet brød.

    James Price laver club-sandwich-mad

    Opskrift på røget torskerognssalat til en person
    • 2-3 spsk hakket, røget torskerogn (gerne fra fiskeafdelingen, men ellers på dåse)

    • 1/2 avocado i fine tern

    • 1 lille spsk finthakket skalotteløg

    • 1 spsk purløg

    • 1 spsk finthakket bladselleri

    • 2 spsk mayonnaise

    • 1 spsk creme fraiche

    • Salt og peber

    • Rugbrød og smør

    Pynt
    • Dild, citronrytter, salatblade

    Sådan gør du

    Bland alle ingredienserne i en skål og smag til med salt og peber. 1 stykke rugbrød smøres med smør og belægges med sprøde salatblade.

    Læg et generøst lag torskerognssalat på og pynt af med 2-3 dildkviste og en citronrytter. Dette stykke ville også være godt med ristet brød.

    James Price laver røget torskerogn

    Opskrift på frikadellemad med hjemmelavet kartoffelsalat til en person
    • 1 frikadelle - gerne hjemmelavet, men ellers friskstegt fra supermarkedet

    • 2 kogte kartofler

    • 1 finthakket forårsløg

    • 1 lille skefuld finthakket, syltet agurk

    • 1 lille skefuld finthakket bladselleri

    • 1 spsk finthakket persille

    • 1 tsk kapers

    • 1 stor skefuld mayonnaise

    • 1 skefuld creme fraiche

    • Salt og peber

    • Rugbrød og smør

    Pynt
    • Karse

    Sådan gør du

    Skær kartoflen i helt små tern og bland den med det øvrige ingredienser.  Smag til med salt og peber. Juster evt. mængden af mayonnaise til konsistensen er passende. Læg skiver af frikadelle på et smurt stykke rugbrød. Kom et par generøse skefulde kartoffelsalat ovenpå og drys med rigeligt karse.

    James Price laver frikadellemad med kartoffelsalat

    Opskrift på røget skinke med aspargessalat til en person
    • 2-3 skiver kogt, røget skinke (afhængig af størrelsen). Store skiver deles evt.

    • 2 spsk velafdryppede aspargessnitter

    • 1 frisk grøn asparges

    • 1/2 hakket hårdkogt æg

    • 1 spsk finthakket forårsløg

    • Ca. 2 spsk mayonnaise

    • Salt og peber

    • Rugbrød og smør

    Pynt
    • Agurke- og tomatryttere

    Sådan gør du

    Knæk det nederste af den grønne asparges og snit den i meget tynde skiver.
    Kom mayonnaisen i en lille skål sammen med de rå aspargesskiver, aspargessnitter, forårsløg og hakket æg. Bland godt og smag til med salt og peber.
    Smør et stykke rugbrød og belæg det generøst med skiver af skinke. Kom aspargessalat på og pynt af med agurke- og tomatryttere.

    James Price laver røget skinke med asparges

    Opskrift på Snapsemad "Snapse-mad" til en person
    • 2 kogte kartofler

    • 1 hårdkogt æg

    • 4 “søde” ansjoser

    • Rugbrød og smør

    Pynt
    • 1 spsk. mayonnaise

    • 1 spsk. finthakket rå løg

    • 1 spsk. klippet purløg

    • 1 tsk. kapers

    Sådan gør du

    Det smurte rugbrød belægges højt med skiftevis kartoffel og æggeskiver.
    Læg ansjoserne på tværs af smørrebrødet. Herefter pyntes af med en bræmme mayonnaise samt et rundhåndet drys af rå løg, kapers og purløg.

    James Price laver Snapsemad

    Andre gode opskrifter og videoer på smørrebrød

    Opskrift på Dyrlægens natmad til en person
    • Leverpostej

    • Saltkød 

    • Rugbrød og smør

    Pynt
    • Sky

    • Karse

    • Rå løg, hakket eller i ringe

    Sådan gør du
    • Kom smør på brødet. Leverpostej smøres på eller lægges på brødet i skiver.

    • Saltkød placeres ovenpå leverpostejen.

    Stykket pyntes af med en skive sky, rå løg som er i ringe eller hakket og karse.

    Hvordan man laver dyrelægens natmad

    Opskrift på smørrebrød med æg og rejer til en person
    • 1 kogt æg

    • Rugbrød og smør

    Pynt
    • Rejer

    • Mayonnaise

    • Karse

    Sådan gør du
    • Kom smør på brødet. Æg deles på den lange led i en æggedeler.

    • Æggeskiver placeres på brødet.

    • Stykket pyntes med mayonnaise, rejer og karse.

    Hvordan man laver smørrebrød med æg og rejer

    Opskrift på udskåret smørrebrød med roastbeef til en person
    • Roastbeef 

    • Rugbrød og smør

    Pynt
    • Remoulade

    • Ristede løg

    Sådan gør du

    Kom smør på brødet. (Skær evt. skorpen af). Brødet deles i mindre mundrette stykker. Pålægget deles i mindre stykker inden det placeres på brødet. Hvert stykke pyntes nu af. Først remoulade, herpå placeres ristede løg og karse. 

    Hvordan man laver udskåret smørrebrød med roastbeef

    Opskrift på blødt smørrebrød med finthakket skinkesalat til en person
    • Finthakket skinkesalat

    • Rugbrød og smør

    Pynt
    • Fint hakket purløg

    Sådan gør du

    Til blødt smørrebrød kan der bruges rugbrød eller franskbrød uden kerner. Skorper skæres fra. Brødet smøres med smør og finthakket skinkesalat placeres på brødet. Stykket pyntes af med fint hakket purløg. 

    Hvordan man laver blødt smørrebrød med finthakket skinkesalat