Gå til hovedindhold
Du er her:
Pressemeddelelse

Pårørendeindsats forebygger stress og depression

Deltagerne på kurset LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende oplever et mærkbart løft i deres trivsel

   Sofie Frank Thorup og Lillan Albeck.jpg

Sofie Frank Thorup og Lillan Albeck

 

LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende reducerer risikoen for langvarig stress og depression, og deltagerne oplever et mærkbart løft i deres trivsel. Det er konklusionen fra Komitéen for Sundhedsoplysningen, der netop har evalueret kurset LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende, som flere kommuner, herunder Lyngby-Taarbæk, tilbyder.

Formand for Social- og Sundhedsudvalget Bodil Kornbek siger: "Pårørende er med deres livserfaring og kendskab til deres nærmeste en vigtig samarbejdsresurse. Men der er også tider, hvor de ikke kan mere. Kurset LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende, er en ud af flere tiltag, som vi har sat i gang for at skabe bedre vilkår, trivsel og tryghed for pårørende. Det øgede fokus på pårørendes trivsel startede i 2015 med vores lokale demenshandleplan, hvor pårørende blev inddraget, og der kom større fokus på at skabe kommunale tilbud til pårørende - en indsats som flere kommuner har ladet sig inspirere af."

Næstformand for Social- og Sundhedsudvalget Dorthe la Cour supplerer: "Pårørendes trivsel og det gode pårørendesamarbejde er også en del af vores lokale værdighedspolitik, hvor vi har særligt fokus på at modvirke psykisk udbrændthed, isolation og ensomhed blandt pårørende. Derfor har vi udover LÆR AT TACKLE-programmerne også ansat en pårørendevejleder."

Pårørendevejleder i Lyngby-Taarbæk Kommune Sofie Frank Thorup siger: "Kurset LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende er en stor gevinst for pårørende. På kurset får de pårørende indsigt i, hvad de skal ændre eller handle på, for at få mere overskud i deres hverdag. Det kan både handle om at tackle negative tanker og følelser, få løst nogle praktiske opgaver og skabe frirum til at få tanket op. Det er fantastisk at se, hvor små ændringer der skal til, for at deltagerne mærker en markant forskel i deres hverdag. Derudover møder de pårørende andre, der står i samme situation, hvilket kan være en stor støtte for dem."

Ifølge Sofie Frank Thorup har det en stor betydning, at instruktørerne på kurset selv har en baggrund som pårørende, og derfor kan sætte sig ind i deltagernes problematikker og være stærke rollemodeller.

En af instruktørerne, Lillan Albeck uddyber: "Min elskede mand var ramt af 3 demenssygdomme i 8-9 år, hvoraf de sidste 4 blev på plejehjem. Mit liv, min hverdag og jeg personligt blev utroligt mærket af det, og desværre blev det først sidste år, hvor jeg blev opfordret til at blive underviser/instruktør på LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende, at jeg som en del af uddannelsen selv gennemgik kurset. Åh, hvor ville jeg ønske, at muligheden havde været der før. Allerede den første dag oplevede jeg, hvordan en strukturering, som ellers syntes mig meget fjern, førte til mere hold på min hverdag. I løbet af kurset blev jeg introduceret til forskellige redskaber, som har kunnet hjælpe i forskellige situationer, både i forhold til min mand, til familie og venner, til systemet og til at angribe forskellige udfordringer som stress, uro og manglende søvn.

Hele programmet, som i virkeligheden er enestående enkelt og forståeligt, har fungeret som en støtte for mig, og jeg ville ikke kunne fungere uden i dag. 

Selv at blive instruktør har tilføjet endnu en dimension til opbygningen af en stærkere person i mig, og jeg glæder mig til at kunne dele ud af min viden og erfaring i næste kursusforløb."

Pårørende og deltager i kurset Árni Olafsson supplerer: "Når et familiemedlem rammes af sygdom, påvirker det også familiens øvrige medlemmer. Det gælder ikke mindst, når et menneske får konstateret demens. At være ægtefælle til en demensramt kan medføre store udfordringer, som det kan være svært at overvinde alene. Jeg har deltaget i kurset for pårørende til sygdomsramte, som jeg fandt meget givende. Man får mange gode råd om, hvorledes man kan tackle problemerne, og man får fra sine medkursister en fornemmelse af, at man ikke er den eneste, der kæmper med disse problemer. Jeg kan godt anbefale deltagelse i et pårørendekursus."

LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende er et kort forløb, som ruster deltagerne til at håndtere de mange udfordringer, der ofte følger med, når man er nærtstående til en syg. Det kan være udfordringer som fx frustrationer og magtesløshed, usikkerhed om fremtiden, social isolation og en øget mængde praktiske opgaver, som man føler et stort ansvar for. 

Indsatsen er udviklet på baggrund af, at mere end 750.000 pårørende i Danmark er i risiko for selv at blive syge på grund af ekstra belastninger. Næsten hver anden føler sig deprimeret, hver tredje føler sig stresset og oplever negativ indvirkning på sit arbejdsliv, og hver femte fortæller, at de selv er blevet langvarigt syge på grund af deres situation. 

Evalueringen er foretaget af VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som konkluderer følgende forbedringer hos deltagerne efter indsatsen: 

  • Større trivsel
  • Reduktion af risiko for langvarig stress og depression
  • Mindre ensomhed  
  • Mindre belastning  
  • Mere tiltro til at kunne opnå praktisk og følelsesmæssig støtte fra omgivelserne (self-efficacy)

Desuden er 88 % af kursisterne 'tilfredse eller meget tilfredse' med kurset, mens 94 % vil anbefale forløbet til andre. Resultaterne er baseret på en undersøgelse blandt 532 kursister i 39 kommuner. 

Fakta

  • Næste LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende starter op d. 17 marts 2021 kl. 16.00-17.30. På grund af COVID-19 foregår kurset denne gang digitalt. Indholdet i kurset er tilpasset dertil.
  • Gruppen mødes online en gang ugentlig, på onsdage. 
  • Kurset er gratis  
  • Du kan tilmelde dig til ved at kontakte pårørendevejler Sofie Frank Thorup på tlf. 29 35 97 42 eller softh@ltk.dk
  • Planen er at endnu et kursus vil blive opstartet i maj måned. Hvis situationen tillader det, vil dette kursus være med fysisk fremmøde.
  Kontaktinformation

Formand for Social- og Sundhedsudvalget Bodil Kornbek: boko@ltk.dk

Næstformand Dorthe la Cour: dorlc@ltk.dk

 Social media icon Social media icon Social media icon