Gå til hovedindhold
MENU
MENU
Du er her:
Pressemeddelelse

Pas på alle skolebørn i trafikken

I august bliver der igen tæt trafik på skolevejene, når omkring 650.000 børn landet over kommer tilbage fra sommerferie. Vis ekstra hensyn til både små som store skolebørn, lyder opfordringen til bilisterne. For alle børn kan være meget impulsive i trafikken.

   Børn på vej

Børn på vej

 

I 2018 var der 286 børn mellem 6-17 år, der kom til skade i trafikken, og 10 børn i samme aldersgruppe der mistede livet på vejene, viser tal fra Vejdirektoratet. Selv om det er det laveste antal i mange år, så er det stadig alt for mange.

Derfor er Lyngby-Taarbæk Kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i de kommende uger massivt til stede med kampagnen "Børn på vej" på mange af landets skoleveje, da tusindvis af børn nu igen kommer ud i trafikken, hvor de går eller cykler til og fra skole og fritidsaktiviteter.

Kampagnens budskab til bilisterne er: Sænk farten, vær ekstra opmærksom og vis hensyn.

Der er ca. 800 nye elever i Lyngby-Taarbæk Kommune, der starter i 0.klasse, som man som bilist skal være særlig opmærksom på.

Kommunerne sætter skilte op langs skolevejene med teksten "Børn på vej" og uddeler kampagnepakker til skolerne, så det bliver lettere at undervise børn og unge i sikker adfærd i trafikken. I Lyngby-Taarbæk Kommune bliver der endvidere uddelt refleksveste til alle elever i 0. klasse, så de kan blive mere synlige når de færdes til og fra skole.

Det er ikke kun de yngste skolebørn, man skal holde ekstra øje med. Mens de fleste godt ved, at de små børn kan opføre sig impulsivt og løbe over en vej uden at se sig for, så er det også vigtigt at vide, at det samme gælder for teenagerne.

"Selv om teenagerne har mere erfaring med at færdes i trafikken, så kan de også være impulsive, overmodige og fx uopmærksomme på grund af deres mobil. Derfor skal der gerne ringe en lille alarmklokke hos os voksne, når vi møder børn i trafikken - uanset hvor gamle børnene er", siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Politi på skolevejene

Når der er mange biler på skolevejene og nogle af dem kører for stærkt, så skaber det utryghed både hos børnene og de forældre, der sender deres børn i skole på egen hånd.

Og det er problematisk, da størstedelen af skolebørnene transporterer sig selv i skole. Tre ud af fire børn mellem 5-16 år kommer i skole på egen hånd, viser en undersøgelse blandt 2.030 forældre, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik i 2018.

For at gøre skolevejene mere sikre og trygge gennemfører politiet derfor kontrol på skolevejene i august. Meget tyder nemlig på, at der stadig er plads til forbedring hos bilisterne. Da politiet i januar gennemførte kontroller på landets skoleveje, blev flere end 3.000 bilister sigtet for at køre for stærkt.

Så mange børn mellem 5-16 år kommer i skole på egen hånd:

  • Nordjylland: 72 % *
  • Midtjylland: 74 % *
  • Syddanmark: 80 %*
  • Hovedstaden: 69 %*
  • Sjælland: 76 %

I Lyngby-Taarbæk Kommune blev der i 2017 gennemført en skolevejsanalyse, der viste at ca. 70% af eleverne kommer til skole på egen hånd.

(* Kilde: Rådet for Sikker Trafik, undersøgelse blandt 2.030 forældre til 5-16-årige børn, sommer 2018).

Se kampagnen "Børn på vej": www.sikkertrafik.dk/skolestart 

  Kontaktinformation

Rosa Nissen, projektleder, Rådet for Sikker Trafik, rn@sikkertrafik.dk

 Social media icon Social media icon Social media icon