Gå til hovedindhold
Du er her:
Pressemeddelelse

Politisk aftale om Budget 2021-24

Økonomiudvalget sender nu Budgetaftale 2021-24 til Kommunalbestyrelsen 

   

Vedhæftede filer

Budget 2021-24 Faktaark til DGO.pdf

Citater fra borgmester og gruppeformænd:

  • Borgmester Sofia Osmani (C)
  • Gruppeformand Richard Sandbæk (C)
  • Gruppeformand Simon Pihl Sørensen (A)
  • Gruppeformand Gitte Kjær Westermann (B)
  • Gruppeformand Sigurd Agersnap (F)
  • Gruppeformand Henrik Bang (Ø)
  • Løsgængere: Inge Sandager og Henriette Breum

Borgmester Sofia Osmani, Det Konservative Folkeparti

"Siden forårets udligningsreform har vi vidst, at det her ville blive et meget vanskeligt budget. Den ekstra stigning i udligningen, som vi fik med reformen, kommer nemlig oven i den stigning vi allerede har oplevet over en årrække. Og kigger vi frem, bliver det kun værre de kommende år. Set i det lys er jeg tilfreds med, at det er lykkedes at lave et bredt budgetforlig, det samler alle partier og medlemmer af kommunalbestyrelsen. Et forlig, der byder på en langsigtet anlægsplan med blandt andet 700 nye daginstitutionspladser og en styrkelse af den kommunale service på enkelte centrale områder. Det er jeg rigtig godt tilfreds med - men samtidig er jeg stærkt utilfreds med, at vi tvinges til at sætte skatten op fordi et flertal i folketinget sender stadigt flere af vores skattekroner videre til andre kommuner - og at regeringen tilmed har valgt at pålægge os økonomiske sanktioner for den skattestigning, de med deres udligning tvinger os til at gennemføre! Vi taler om en samlet regning til udligningssystemet på 1,4 mia. kr. hvert eneste år for borgerne her i kommunen. Det er næsten hver fjerde krone i budgettet - og det er ikke rimeligt!"

Richard Sandbæk, gruppeformand Det Konservative Folkeparti

"Vi vil først og fremmest takke de andre partier og løsgængere for

en god og konstruktiv forhandling.

Vi er glade for mange ting i budgettet. Her kan bl.a. nævnes at vi skal i gang med

arbejdet med at etablere 3 nye daginstitutioner, at vi har afsat penge til at fortsætte vores skolevejsprojekt, at vi skal højne biodiversiteten i vores kommune samt påbegynde arbejdet med et kystsikringsprojekt.

Vi har endvidere været fokuseret på at finde penge til at udvikle løsninger til de mange borgere som bor på private fællesveje - her afhænger de konkrete løsninger dog lidt af muligheden for at få ændret privatvejslovgivningen, der er håbløst forældet i forhold til de behov både borgerne og kommunen har.

Det har pga. den øgede udligning været nødvendigt at sætte skatten op, så vi kan betale for denne "kommunale topskat" og det er bestemt ikke noget der ligger i det konservative DNA, men regningen for både øget udligning og Letbanen skal jo betales, så det bedste der kan siges om dette er, at vi har minimeret skatteforhøjelsen og at vi i budgetaftalen har aftalt, at vi fortsat skal have fokus på at effektivisere driften, hvilket er forudsætningen for en eventuel skattenedsættelse i fremtiden. Og her har vi jo vist, at vi også kan sænke skatten - 1,5 promille blev grundskylden sænket i sidste periode og den sænkelse holder vi heldigvis fast i."

Simon Pihl Sørensen, gruppeformand for Socialdemokratiet

"Det er et solidt forlig med fokus på forbedringer på skoleområdet, børn, klubber og ældre. Vi er også meget glade for, at der fokuseres meget mere på klimapolitik. Det er afgørende at vi kommer op i et højere gear her. Vi er meget glade for, der nu sættes gang i et forsøg på ældreområdet med nye involveringsformer, ledelsesmetoder og ikke mindst med fokus på den omsorg, der skal være i et menneskes hjem. Vi skal væk fra institutionalisering og over i fokus på omsorg og det enkelte menneske. Her skal Lyngby-Taarbæk være spydspids. Jeg synes også det er vigtigt, at kultur- og bylivet får et boost. Vi skal have meget mere spræl og liv i byen for børn, unge og ældre, hvis vi skal have levende bydele i en tid, hvor vi konkurrerer benhårdt med internethandlen. Vi havde gerne set endnu mere fokus på velfærd, men finansloven vil formentlig give os yderligere muligheder for at øge kvaliteten - især på børne og ældreområderne. På anlægsområdet bygger vi ud med tre nye daginstitutioner og tager hul på analyse af et nyt plejehjem. Det er vigtige skridt, selv om det formentlig ikke er nok. Vi skal derfor have fokus på kapaciteten de næste år og vi skal bygge nyt og spændende."

Gitte Kjær-Westermann, gruppeformand for Radikale Venstre

"Det er klart frustrerende, at vi ikke får lov at sætte skatten op uden straf, selv om skattestigningen primært går til at dække øget udligning. Bortset fra det, er vi i Radikale Venstre glade for, at vi har fået landet et budget, hvor alle er med og tænkt ind. Radikale Venstre gik ind i forhandlingerne med nogle fokusområder, og dem har vi fået med. 1) Vi tænker mere langsigtet, får et 2-årigt budget og får mere fokus på bæredygtighed, klima, kystsikring og biodiversitet. 2) Vi dropper rammebesparelsen og finder finansiering til nogle helt nødvendige anlægsopgaver, herunder særligt på skoler, skoleveje, klub og dagtilbud. 3) Vi får opjusteret det specialiserede områdes budgetter, så de passer til de faktiske udgifter, og giver lidt mere arbejdsro på de store omstillingsprojekter, vi har sat i gang. 4) Vi får analyseret forskellene på serviceniveau, og sat fokus på almenområdet, rekruttering og fastholdelse af medarbejdere, og læring fra Covid-19. 5) Vi realiserer en skattestigning, så udligningen ikke skal betales med flere besparelser, og vi sætter penge af til at finde en ordentlig løsning på vejudfordringen. 6) Vi får fokus på kulturen og byrum, med byliv, musikskole, bibliotek, de unge og børnefamilierne."

Sigurd Agersnap, gruppeformand for Socialistisk Folkeparti

"SF er med i budgetaftalen, som sikrer en nødvendig skattestigning, og som giver mulighed for at prioritere velfærden i fremtiden. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at SF gerne så, at vi også havde taget hul på de nødvendige forbedringer af velfærdsområderne her og nu. SF har kæmpet for, at budgettet skulle sikre bedre rammer om børnelivet i kommunen med penge til daginstitutioner og skoler. Det er delvist lykkedes med investeringer for 300 mio. kr. i fire nye daginstitutioner og penge til renovering af skolerne, men der har desværre ikke været opbakning til en større skattestigning, så man kunne fremrykke indførelsen af minimumsnormeringer eller sænke klasseloftet i skolerne. 

Det sagt så indeholder budgettet en række gode SF-aftryk: 87 mio. kr. til de mest udsatte borgere frem mod 2024, mere vild natur i kommunens grønne områder, penge til Stadsbibliotek, en kunstgræsbane i Virum, sikrere skoleveje samt en mere ambitiøs grøn politik med el-busser og opsætning af el-ladestandere."

Henrik Bang, gruppeformand for Enhedslisten

"Enhedslisten er med i årets budget. Det er vi fordi det repræsenterer et fremskridt. Skatten hæves så der tages højde for de stigende udgifter både til service og anlæg og til den udligning til andre kommuner, der i bund og grund afspejler at vi har et godt skattegrundlag. Budgettet håndterer den stigning der i gennem mange år har været på unge og voksne med psykisk og fysisk handicap. Der bliver også plads til et fornuftigt anlægsbudget som bl.a. tager hensyn til stigende børnetal i de kommende år. Arbejdet med en samlet vision for det centrale Lyngby som Enhedslisten længe har argumenteret for fortsætter. Men der er mange områder hvor der er behov for forbedringer. Det gælder normeringer i skoler og daginstitutioner, det gælder bedre ældreomsorg, men det gælder også det lokale kulturliv og ikke mindst indsatsen for en bæredygtig og grøn omstilling. Den vedtagne skattestigning giver først fuldt udbytte om 3 til 4. år og liste Ø vil føre en indædt kamp både under og efter kommunalvalget for at skatten holdes oppe og pengene til den tid bruges til velfærd - ikke til igen at sænke skatten."

Henriette Breum og Inge Sandager, løsgængere

"Som udgangspunkt ønskede vi ikke, at borgerne skulle have en skattestigning. 

Da vi var de eneste, der havde dette udgangspunkt, kan der være langt til et kompromis alle kan bakke op om, så derfor har vi haft fokus på følgende punkter:

  • Skattestigningen skal være så lav som mulig
  • Personskatten skal sænkes igen efter sanktion periodens udløb
  • De kommunale opgaver skal løses effektivt og konkurrencemæssigt bedst og billigst, målt i forhold til nabokommuner og i forhold til den enkelte udbyder.

Det er lykkes os at få fokus på alle punkter i budgetaftalen, hvilket vi er meget tilfredse med.

Vi ønsker bedre kvalitet af de serviceydelser vi leverer, hvor nytænkning og udvikling er vigtig. Både når det gælder plejehjem, skoler og daginstitutioner.

Derfor er vi glade for, at der er afsat penge til opførsel af nye daginstitutioner, renovering af skoler, forbedring af skolevejene og foranalyse til nyt plejehjem.

Med visionsprocessen for Kgs. Lyngby sikrer vi, at vores kommune i fremtiden forbliver attraktiv med grønne og bæredygtige byrum, et sundt og moderne handelsliv og bedre sammenhæng mellem nye og gamle bygninger."

  Kontaktinformation Social media icon Social media icon Social media icon