Gå til hovedindhold
Du er her:

Mølleådalen og Industriens Vugge

Tag en historisk vandring gennem Mølleådalen og oplev det ældste industrilandskab i Danmark

Brede værk ved Mølleåen
Brede værk ved Mølleåen

Mølleåen løber fra Furesø til Øresund forbi ni gamle vandmøller, hvor kun den ene stadig er aktiv. Møllernes historie trækker tråde tilbage til vikingetiden og middelalderen, hvor de blev brugt til at male korn. Omkring 1500-tallet skiftede produktionen i to af møllerne til papir og krudt. Fra 1600-tallet brugte kongemagten otte af møllerne til våbenproduktion, og møllerne udviklede sig til industrianlæg med tilknyttede fabrikssamfund. Denne udvikling fortsatte frem til 1900-tallet.

På grund af mølledriften var det også det vigtigste. Mølleåen kaldes derfor Industriens Vugge, og Kulturarvsstyrelsen satte i 2007 åen på en liste over 25 nationale industriminder.

Læs mere om Mølleåen som nationalt industriminde (PDF) og Kulturarvsstyrelsens 25 udvalgte industriområder.

Industri er ikke det eneste, der kendetegner Mølleådalens historie. Lystejendomme ved Furesø og Lyngby Sø, skovområder i Frederiksdal og Dyrehaven, diger og fortidsminder er alle synlige spor, der fortæller om, hvordan mennesker gennem tiden har levet i - og brugt området.

Mølleådalen kan både opleves gående, med kano eller båd.

Mølleådalen fra Øresund til Buresø

Mølleådalen er et meget smukt og dramatisk naturområde med stejle, skovklædte bakker, store søer, stille moser og en perlerække af gamle vandmøller fra industriens barndom. Et sammenhængende system af stier gør det muligt at vandre eller cykle langs hele Mølleådalen fra Buresø syd for Lynge, til Mølleåens

udløb i Øresund, nord for Taarbæk.

Du kan læse mere om vandrestier langs Mølleådalen i følgende tre foldere, som også indeholder er kort.

Mølleådalen 1 - fra Buresø til Fiskebæk

Mølleådalen 2 - fra Fiskebæk til Lyngby

Mølleådalen 3 - fra Lyngby til Øresund