Kontinens
Hvad er inkontinens
Det kan være, at du ikke kan holde på vandet når du hoster, nyser, eller bevæger dig omkring. Det kan være, at du ikke kan nå på toilettet i tide på grund af voldsom tissetrang, eller at du er oppe flere gange om natten for at tisse.
Op imod en halv million danskere lider af en form for inkontinens. Men undersøgelser viser, at 70 % af alle urininkontinente kan hjælpes gennem udredning, behandling og træning – så de ikke får brug for hjælpemidler.
Har du problemer med:
- At du ikke kan nå på toilettet i tide?
- At du drypper i bukserne, når du griner, nyser, hoster eller under fysisk aktivitet?
- At du stadig ’drypper’ efter at have været på toilettet?
- At du hurtigt skal tisse igen, selvom du lige har været på toilettet?
- At du er oppe at tisse mange gange om natten?
- At du ikke kan holde luft eller afføring tilbage?
Hvis du kan nikke genkendende til et eller flere af ovenstående problemer, så skyldes det måske inkontinens.
Hvor skal du henvende dig, hvis du tror, du er inkontinent?
Hvis du selv kan nå frem til Sygeplejeklinikken
Kontakt Sygeplejeklinikken for at få en samtale med en af vores sygeplejersker om dine vanskeligheder. I samarbejde med din læge indleder vi så et undersøgelsesforløb, for at finde årsagen til din inkontinens. På baggrund af forløbet lægger vi sammen en plan, der kan afhjælpe problemet.
Sygeplejeklinikken
Lyngby Hovedgade 1A
2800 Kgs. Lyngby
Tlf. 4597 6066
Hvis du er gangbesværet og ikke selv kan komme frem til Sygeplejeklinikken
Du har mulighed for at få besøg af en kontinenssygeplejerske hjemme hos dig selv, hvis du har så svært ved at gå, at du ikke selv kan komme frem til Sygeplejeklinikken. Kontakt Lyngby-Taarbæk Kommunes kontinenssygeplejerske, der har specialviden på området.
Her kan du sende en e-mail til Lyngby-Taarbæk Kommunes kontinenssygeplejerske
Kontinenssygeplejerske Anne-Marie Lypart Møller
Tlf. 2922 0320
Hvis du bor på plejehjem
Bor du på plejehjem eller har du pårørende, der gør, skal I kontakte den lokale kontinenssygeplejerske på plejehjemmet for at få hjælp til problemer med inkontinens.
Den lokale kontinenssygeplejerske vil så lede jer det rette sted hen for at blive udredet og behandlet.
Sådan hjælper vi dig
Samtale er første skridt
Du får en samtale med en af Sygeplejeklinikkens sygeplejersker. Sammen udreder vi din situation og finder frem til, hvordan du kan få mindsket eller afhjulpet dit problem.
Udredning er næste skridt
For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, er det vigtigt, at vi finder årsagen til dit inkontinensproblem. Derfor skal du have foretaget en undersøgelse af underlivet hos din læge. For kvinder er det en gynækologisk undersøgelse. For mænd er det en undersøgelse af prostata.
Du vil også blive bedt om at udfylde et væske- og vandladningsskema i tre dage, og få andre relevante materialer med hjem. Det udfyldte skema kan fortælle noget om, hvilken form for inkontinens du har.
Når alt dette er afklaret, lægger vi sammen en plan for at komme din inkontinens til livs.
Måske er bækkenbundstræning din løsning
Hvis Sygeplejeklinikken, i samarbejde med dig, vurderer at problemet kan forbedres ved at træne din bækkenbund, vil du blive henvist til en af kommunens fysioterapeuter med speciale i bækkenbundstræning.
70%
Op til 70% af alle, der lider af urininkontinens, får mindsket behov for hjælpemidler - eller kan helt undvære dem - efter bækkenbundstræning.
Bækkenbundstræning er første trin i behandlingen af urininkontinens. Derfor kan vi først vurdere om du har behov for et hjælpemiddel når træningen er afsluttet.
Bækkenbundstræning bliver tilbudt som holdtræning på Træningscenter Møllebo.
Måske skal du have bevilget et hjælpemiddel
Hvis dit problem ikke kan afhjælpes med træning, vil du blive sendt videre til Sygeplejeklinikkens kontinenssygeplejerske med specialviden på området, der kan rådgive dig om hjælpemidler til inkontinens.
Du skal have været igennem et undersøgelsesforløb, før du kan få bevilget et hjælpemiddel. På den måde er vi sikre på at dine problemer er varige og at der ikke findes andre behandlingsmuligheder.