Gå til hovedindhold
Du er her:

Bliv lægdommer

Lægdommere hjælper rettens juridiske dommere med at vurdere spørgsmål om skyld og straf og er "den sunde fornuft", som bidrager med den almindelige danskers synspunkter.

Lukket for ansøgninger

Ansøgning til grundlisten for perioden 2024-2027 er lukket. Det er ikke længere muligt at ansøge – tak for den store interesse og de mange henvendelser.

Grundlisteudvalget skal nu – blandt alle ansøgerne – udtage de personer, der skal på Grundlisten. Listen søges at afspejle, hvordan befolkningen er sammensat med hensyn til alder, køn og etnicitet, mv. Det er hensynet til repræsentation der har afgørende betydning for, hvem der bliver udtaget. Alle ansøgere hører fra os senest i løbet af april 2023.

Det er Østre Landsret, der laver de endelige nævninge- og domsmandslister. Det sker ved lodtrækning blandt de personer, kommunerne indstiller. Det er således herfra, at du vil få endelig besked, hvis du er udtaget som lægdommer.

Der udpeges til grundlisten hvert fjerde år. I slutningen af 2026 vil det igen være muligt at søge om at blive lægdommer – for perioden 2028-2031.