Gå til hovedindhold
Du er her:
Nyhed

Lyngby-Taarbæk Kommune får sin egen bæredygtighedsstrategi

Kommunalbestyrelsen har godkendt den nye bæredygtighedsstrategi: "Sammen om et bæredygtig Lyngby-Taarbæk. Bæredygtighedsstrategi 2020-2050".

Strategiens vision er at skabe et mere bæredygtigt og klimavenligt Lyngby-Taarbæk. Den sætter en række ambitiøse klimamål, såsom:

  • Et fald i udledningen af CO2 i Lyngby-Taarbæk med 70% i 2030 målt i forhold til 1990.
  • Øget biodiversitet i haver og på offentlige arealer
  • 75% af den samlede affaldsmængde genanvendes i 2050

Strategien har tre klima-fokusområder, nemlig

  1. CO2, energi og transport,
  2. Natur og klimatilpasning, samt
  3. Ansvarligt forbrug

Den har samtidig stor fokus på borgerinddragelse, samarbejde og frivillighed.

 

Kommunen går foran

Med bæredygtighedsstrategien forpligter Lyngby-Taarbæk Kommune sig til at gå forrest med bæredygtige tiltag, om for eksempel affaldssortering i alle de kommunale institutioner. Bæredygtighed skal fremover være en del af både den daglige drift, af de politiske beslutninger og en del af borgernes hverdag. Det betyder, at kommunen fremover vurderer bæredygtighed, når der f.eks. træffes beslutninger om udbud, drift og indkøb.

En bæredygtig omstilling

Sammen med bæredygtighedsstrategien er der udarbejdet et tilhørende handlekatalog, som viser hvordan strategiens tanker bliver til en lang række konkrete tiltag. De spænder fra udbygning af fjernvarme og en større grad af genbrug, over kommunale elbiler og repair-café og til mere biodiversitet, det vil sige artsrigdom, på kommunale arealer og i private haver.

Kommunalbestyrelsen vil løbende beslutte, hvilke indsatser der skal sættes i gang, herunder en række såkaldte fyrtårnsprojekter. Fyrtårnsprojekterne er særligt markante indsatser, som skal tjene som inspiration og eksempler inden for den bæredygtige udvikling.

Strategien slår fast, at forandringen frem mod bæredygtighed kræver teknologiske løsninger og nye sociale netværk. Forandringen skal i høj grad skabes af borgere, virksomheder eller organisationer i Lyngby-Taarbæk Kommune - enkeltvis og sammen. Kommunen vil aktivt understøtte netværk og partnerskaber, der arbejder for bæredygtighed. Det vil ske gennem fødselshjælp til opstart af frivillige netværk og pop-up aktiviteter.

Den ny bæredygtighedsstrategi lægger stærk vægt på, at bæredygtighed også betyder social bæredygtighed, såsom fysisk og mental sundhed og udvikling af fri frivillige fællesskaber om bæredygtighed.

Bæredygtighedsstrategien er blevet udarbejdet af et midlertidigt opgaveudvalg bestående af syv borgere og tre politikervalgte medlemmer.

"Kommunalbestyrelsen vil gerne takke udvalget for deres omfattende og frivillige indsats. Jeg er glad for, at vi nu har en stærk bæredygtighedsstrategi med opbakning fra hele Kommunalbestyrelsen. Vi nedsatte i 201 et særligt opgaveudvalg med fokus på bæredygtighed. Udvalgets medlemmer har gennemført en god proces, hvor borgere og andre er blevet inddraget for at sikre værdifuldt input og lokal forankring. Nu ser vi frem til at strategien skal ud og leve og gøre en forskel i kommunen", siger borgmester Sofia Osmani.

Bæredygtighedsstrategi