Gå til hovedindhold
Du er her:
Nyhed

Skolestart - vis hensyn til de nye børn i skoletrafikken

Mange nye og usikre trafikanter færdes omkring skolerne i den kommende tid. Lyngby-Taarbæk Kommune opfordrer til at sætte farten ned og vise hensyn til de nye skolebørn.

I øjeblikket starter tusindvis af børn landet over i skole, og det er en tid fyldt med forventning og spænding. Særligt for de yngste elever og deres forældre er tiden forbundet med spænding, hvilket bådet skyldes selve skolestarten, men desværre også trafikken omkring skolen.

Med kampagnen ‘Børn på vej’ sætter Lyngby-Taarbæk Kommune i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik fokus på trafiksikkerheden omkring kommunens skoler.

Borgmester Sofia Osmani siger:  I år skal ca. 700 nye børn starte i skole i august, og mange af dem skal ud i trafikken for første gang. Jeg vil gerne opfordre alle trafikanter til at vise hensyn særligt på vejene omkring skolerne, så de nye børn og deres forældres føler sig trygge. Det er vigtigt at eleverne får en god og tryg oplevelse, når de går eller cykler til og fra skole. Hvis vi alle viser hensyn, er vi med til at lære børnene at færdes sikkert og blive gode trafikanter.

Kampagnen 'Børn på vej' skal blandt andet minde trafikanter om at sænke farten, være opmærksomme og vise ekstra hensyn til de mange skolebørn, der færdes på skolevejene.

Lyngby-Taarbæk Kommune har sat 150 skilte med ”Børn på vej” op på veje i nærheden af skolerne. I forbindelse med kampagnen udleverer Kommunen endvidere refleksveste til alle de nye elever, så de kan ses, når de færdes i trafikken til og fra skole, til fritidsinteresser m.v.

Rådet for sikker trafik oplyser

Jo flere børn, som kan skifte bagsædet i mors eller fars bil ud med cyklen, jo bedre. Det skaber mindre trængsel omkring skolen, og det giver eleverne færdigheder i trafikken, når de er i trafikken sammen med en voksen. Blandt de 5 til 8-årige er det cirka 12 procent, som selv går eller cykler i skole uden en voksen, mens det er cirka 65 procent af de 13 til 16-årige.

Den overvejende grund til, at de yngste elever ikke får lov til at gå eller cykle uden følgeskab af en voksen, er, at forældrene synes, at deres barn er for lille. Det er 55 procent af forældrene til de 5 til 8-årige, som bruger den begrundelse, mens 18 procent svarer, at der er for meget trafik.

Det er forståeligt, at forældrene til de yngste skolebørn er bekymrede for at lade deres børn gå eller cykle i skole. Men forudsætningen for, at de overhovedet vil overveje, om deres børn selv må transportere sig selv i skole, er, at de oplever en tryg skolevej. Derfor opfordrer vi både forældre og andre trafikanter, som passerer forbi skoler, til at udvise særligt hensyn, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta om undersøgelsen

Tryghedsundersøgelsen 2021 er udført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik blandt 2.042 forældre til børn i grundskolen, dvs. til børn i alderen 5-16 år, som går i folke-, fri- eller privatskole.

Det er 38 procent af forældrene til de 5 til 8-årige, som oplever skolevejen som delvist eller meget usikker, mens det blandt forældrene til de 13 til 16-årige er 28 procent.

Næsten alle forældre, der selv færdes i trafikken ved skolen, svarer i undersøgelsen, at de selv viser hensyn i morgentrafikken omkring skolerne. Men 39 procent har oplevet andre forældre, som har kørt for stærkt omkring skolen, og 34 procent har oplevet forældre, som har været uopmærksomme pga. deres mobil.

Kontakt

Lyngby-Taarbæk Kommune, Trafik & Mobilitet, trafikmobilitet@ltk.dk

Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik. 61650443

Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik. 28115863