Gå til hovedindhold
Du er her:

0-5-årige

Vi indkalder til det første besøg på tandklinikken, når dit barn er ca. 1½ år. Der indkaldes herefter ud fra det individuelle behov

Indkaldelse sker via Digital Post. Er du/I tilmeldt NemSMS, kommer indkaldelse og påmindelse også via sms.

Ved det første besøg taler vi om frembrud af tænder, tandbørstning, suttevaner og spisevaner.

Ved alle besøg på tandklinikken ser vi på de tænder, der er brudt frem og hvordan de er børstet. Der er i gennemsnit ca. 18 måneder imellem besøgene på tandklinikken.

Hvis du gentagne gange ikke kommer til tandpleje med dit barn er vi pålagt at underrette Center for Social indsats.

  • Tandfrembrud

    Når tænderne bryder frem, kan dit barn blive urolig, savle og have ømme gummer, Gnub evt. gummerne forsigtigt med en fugtig engangsvaskeklud eller giv barnet en kølig bidering. Der kan komme lidt forbigående feber, men er feberen over 38 grader og varer mere end ét døgn, bør du kontakte lægen, da feberen med stor sandsynlighed så har en anden årsag end tandfrembrud.

  • Tandbørstning

    Det er vigtigt at børste tænderne fra første tand bryder frem. Børst tænderne grundigt både morgen og aften. Brug lidt tandpasta svarende til dit barns lillefingernegel. Flourindholdet i tandpastaen skal være 1000 ppmF- for de 0-3-årige (børnetandpasta), og 1450 ppmF- for børn ældre end 3 år (almindelig tandpasta).

  • Amning og sutteflaske

    Der er mælkesukker i modermælk og modermælkserstatning. Studier har vist, at amning efter 24 måneder øger risikoen for udvikling af huller i tænderne, hvis det kombineres med sukkerholdig fødeindtag og mangelfuld tandbørstning.

    Tandplejen anbefaler:

    • At sutteflasken kun indeholder modermælkserstatning, mælk eller vand
    • At vænne barnet fra sutteflasken senest ved 1-års alderen. Giv barnet en kop med vand eller mælk i stedet for sutteflasken
    • Børst barnets tænder to gange dagligt, fra den første tand bryder frem
    • Brug fluoridtandpasta svarende til barnets lillefingernegl
    • Begræns mængden af sukker i mad- og drikkevarer
    • Undgå hyppige mellemmåltider
  • Brug af sut

    Brug af sut bør ophøre når dit barn er 3-4 år. Afvænning sker bedst på et tidspunkt hvor der er overskud i familien. Start eventuelt med at begrænse brug af sut til ved sengetid. Tag eventuelt sutten ud, når dit barn sover. Sutter dit barn på finger, så prøv at give en sut i stedet. Det er nemmere at vænne barnet fra brug af sut end fra fingersutning.

    Dyp ikke sutten i noget sukkerholdigt, Det kan give huller i tænderne.

  • Medicin

    Der kan være store mængder sukker i medicin til børn. Vær ekstra grundig med tandbørstning, hvis dit barn regelmæssigt får medicin.

  • Rokketænder

    De første tænder, der bliver løse er de midterste fortænder i undermunden. Det sker i 5-7 års alderen. Når rokketænderne falder ud, har de kun meget lidt rod tilbage. Herefter bryder den nye blivende tand frem.

    Rokketænder kan godt være ømme når de er meget løse. Når tanden falder ud, forsvinder ømheden. Det er vigtigt at rokke med de løse tænder, så de falder ud, inden den nye tand bryder frem. Den skal nemlig sidde der, hvor mælketanden har siddet.

  • Mad og drikke

    Giv dit barn sunde og varierede måltider og sunde mellemmåltider som fx groft brød, ostestænger, gnavegrønt og frugt. Giv vand eller mælk ved tørst. Gem sodavand, saft og juice til festlige lejligheder. Sodavand, saft og juice indeholder sukker og syre, der både kan give huller i tænderne og syreskader på tænderne

  • Mødregrupper

    Vi kommer gerne ud i mødregrupper og fortæller om tænder og tandpleje. Ønsker du besøg, så kontakt os på telefon 45 97 30 30.

Digital Tandpleje/Digital dental care/صحة الاسنان الرقمية/Цифрова стоматологія